Curt Berggren fra landmand til møbelproducent

 Stifteren bag kontormøbelfirmaet Cube Design

Kom med på en spændende tur gennem 3 årtier med stifterne af Cube Design A/S. Du kender måske ikke umiddelbart navnet, eller måske gør du? Curt Berggren er manden bag Cube Design A/S. Han har sammen med sin kone Aase Berggren formået at opbygge et brand, som gennem tre årtier, har designet og produceret møbler i Danmark – og stadig gør det den dag i dag. Det tog ikke lang tid at finde på et navn til den nyopstartede virksomhed – faktisk opstod det ved et tilfælde, da Curt og Aase have besøg af god ven, som forslog at tage de to første bogstaver af fornavnet, samt de to første bogstaver af efternavnet og håbe på det bedste. Cube er helt simpelt; en sammentrækning af Curt Berggren.

 

Fra landmand til iværksætter

Curt og Aase Berggren vidste, fra de mødtes, at de ønskede at blive selvstændige og have deres egen virksomhed. Med dét fælles mål at ende ud med egen virksomhed, arbejdede de i første omgang på at have deres egen møbelforretning, men på grund af arbejdstiderne, valgte parret at blive iværksættere i stedet. Vejen til målet har ikke været den direkte vej. Curt har arbejdet som landmand på hans fars gård, som stik-i-rand-dreng hos en stor virksomhed og som sælger i en møbelforretning. Allerede i slutningen af 60’erne begyndte Curt at tegne møbler i sin fritid, som han i 70’erne solgte til en møbelfabrik. Fabrikken fik eneret på møblerne, og Curt modtog arkitekthonorar for møblerne. Sidst i 70’erne oversteg arkitekthonoraret Curts løn – og det var hér Aase og Curt blev enige om, at NU var tiden kommet til at starte deres eget.

 

Tegnestue på 1. etagen

Aase og Curt Berggren startede Cube Design fra deres hjem, hvor 1. salen blev omdannet til tegnestue. Aase er uddannet tegner, og tegnede med sikker hånd de møbler Curt havde skitseret ned. Curts øje for detaljer, og ønske om at skabe noget unikt og nyt til markedet, gav fra starten krav til designet og konstruktionen af møblerne. Gennem sit tidligere job i møbelforretningen havde Curt fået opbygget et ganske stort netværk af sælgere, indkøbere og produktionsvirksomheder, derfor kom det som en overraskelse, at blot fire-fem i netværket sagde: ‘ja tak’ til møblerne fra starten. Dog fik Curt hurtigt skabt et godt omdømme i branchen. I starten klarede Curt alt selv, lige fra design til salg af møbler.

 

Den første store ordre

Selvom Curts netværk ikke i første omgang bed på krogen, havde han alligevel formået at få ordene: kvalitet, håndværk, detaljer og funktionalitet koblet på sit brand. Det betød, at den dag Mærsk var ude i forskellige møbelforretninger og forhørte sig om brands, der kunne levere kvalitet, håndværk og funktionalitet, ja så blev Curts nye virksomhed nævnt flere gange. Med flere anbefalinger spredt over hele landet, valgte Mærsk at kontakte den lille virksomhed i Hinnerup. ”Når man bliver kontaktet af Mærsk, siger man selvfølgelig, at man sagtens kan klarer det på otte dage”, sådan fortæller Curt Berggren om sin ivrighed. Han havde fået en aftale i hus, om seks totalindretninger af seks nye skibe fra Mærsk. Han lovede sågar, at om otte dage, havde Cube Design også sofaer i deres sortiment. Som sagt så gjort. Aase og Curt formåede at designe, udskære og polstre en helt ny sofa til Hr. Mærsk efter blot otte dage. Curt kunne derved præsentere en komplet udstilling med alt fra tæpper, stole, borde, sofaer og lamper. Alle møbler var designet med indbygget skibssikring, så de ikke væltede, åbnede eller klaprede, når der var søgang – detaljer som Curt tog som en selvfølge, da han skulle præsentere møblerne for Mærsk. Efter at have landet ordren fra Mærsk, gik det hurtigt med at fylde ordrebogen. Blot otte dage efter præsentationen og kontrakten med Mærsk, blev Cube Design kontaktet af alle andre danske skibsværfter, som ønskede møbler fra Cube Design.

I 1986 byggede Aase og Curt det første domicil i Hinnerup, og allerede i 1990 købte de den første fabrik. Efter 16 år i Hinnerup, var lokalerne blevet for små til Cube Design, som derfor opkøbte det domicil de er at finde i den dag i dag. I 2008 blev Cube Design udråbt til Gazellevirksomhed, grundet den høje vækst virksomheden oplevede.

 

Bagsiden af medaljen

Cube Design havde på mindre end tre år skabt et solidt, velanset og nytænkende brand, som leverede til store dele af verdens skibsfart. Bl.a. Japan var en stor samarbejdspartner, men Curt opdagede snart, at ikke alt var som det så ud. Succesen gjorde, at der i Japan blev lavet ret gode kopier af Cube Designs designs. Episoden med kopierne gjorde, at Curt blev nødsaget til at finde nye veje. Kampen mod kopimøblerne var håbløs, så derfor fandt Curt et nyt marked; Kontormøbler.

 

Utraditionelt, anderledes & lækkert

Målet for Cube Design har altid været at skabe noget der var både lækkert, anderledes og lidt utraditionelt. I 90’erne begyndte Cube Design at bruge laminat på deres møbler, men markedet rystede på hovedet, og fortsatte med at købe finér og massiv træ. Det tog 8-10 år før markedet fik øjnene op for laminatens fordele, så da markedet var klar til laminat havde Cube Design været på markedet med produktet i 8-10 år. Årene med underskud brugte Cube Design på at blive eksperter i laminat, og er det stadig den dag i dag.

 

Dansk produktion

Produktionen har altid været i Danmark, og ifølge Curt forbliver den på dansk grund, så længe kvaliteten i udlandet ikke lever 100 % op til kravene Cube Design selv stiller til produkterne. Cube Design lever af at sælge kvalitet – og den kvalitet skal altid være den samme, uanset hvornår man bestiller et produkt.

5920_5321_5320_015371_5435_5415_5499_015305_5303_5342_5347_5314_5351_5581_01